Inhoudsopgave
Maak indruk op je familie en vrienden tijdens je volgende quizavond met deze fascinerende feiten uit Scandinavië.
Welkom in Noord-Europa! Het staat niet voor niets op de lijstjes van veel internationale reizigers. Maar hoeveel weet je eigenlijk echt over de regio?
Ja, pak een kopje koffie (daarover later meer!) en maak het jezelf gemakkelijk. Ik hoop dat je iets leert!
1. Scandinavië bestaat uit drie landen: Denemarken, Noorwegen en Zweden. Sommige definities omvatten ook Finland en IJsland, maar deze bredere groep is beter bekend als de Scandinavische regio. De Faeröer, Groenland en Åland nemen ook deel aan Scandinavische samenwerkingsinitiatieven via de Noordse Raad.
2 De Scandinaviërs kunnen elkaar min of meer begrijpen. Alle drie de talen zijn nauw verwant als “Staronordische” kinderen. Toch kunnen dialecten en sterke accenten de zaken bemoeilijken. Zozeer zelfs dat vergaderingen van Denen, Noren en Zweden soms in het Engels worden gehouden om misverstanden te voorkomen. De reden hiervoor is dat.
3 Scandinaviërs spreken perfect Engels. De meeste kinderen in Denemarken, Noorwegen en Zweden groeien nu minstens gedeeltelijk tweetalig op. Engels wordt van jongs af aan op school geleerd, terwijl Britse en Amerikaanse televisie en films enorm populair zijn. Je zult nooit verdwalen als je alleen maar Engels spreekt in Scandinavië!
4 Alle drie de landen vormden ooit een unie. De Unie van Kalmar was actief (met een paar onderbrekingen) tussen 1397 en 1523.
De Kalmar Unie werd overeengekomen in Kalmar in Zweden.
Denemarken, Noorwegen en Zweden behielden hun afzonderlijke identiteit in interne aangelegenheden, maar het buitenlands en economisch beleid werd door één monarch bepaald.
5 Een Franse legerofficier werd koning van Scandinavië. De man achter de titel Charles XIV Johan, die de Zweedse troon besteeg, was eigenlijk Jean Baptiste Bernadotte. De Fransman was een beroepsmilitair wiens leven een onverwachte wending nam door de Napoleontische oorlogen, de ineenstorting van de Zweedse macht in de Oostzee en de onverwachte vroege dood van een Deense prins.
6 De term ‘Scandinavië’ ontstond in de 18e eeuw. Sommige historici beweren dat dit de tijd was waarin ideeën over een gemeenschappelijk erfgoed begonnen te ontstaan. De term werd later politiek. In 1839 schreef Hans Christian Andersen ‘Ik ben een Scandinaviër’ na een bezoek aan Zweden. Hij stond bekend als een voorstander van politiek ‘Scandinavianisme’.
7 Scandinavian Airlines werd gelanceerd door drie regeringen. In 1946 vormden de drie regeringen een consortium om samen te werken bij trans-Atlantische operaties voor hun nationale luchtvaartmaatschappijen. Vijf jaar later fuseerden de individuele luchtvaartmaatschappijen tot SAS. Nu is dat allemaal veranderd, want de Noorse regering heeft onlangs al haar aandelen verkocht.
8 Voetbal is een zomersport
. In Scandinavië worden de wedstrijden in de zomer gespeeld, net als in de grote Europese competities. In Zweden en Noorwegen. Denemarken kent een meer standaard zomerseizoen.
Lees meer: interessante feiten over Scandinavië
Het 9e Scandinavische gebergte is meer dan 1.700 km lang. Het gebergte loopt over het Scandinavische schiereiland. Met 2469 m boven zeeniveau is de Noorse Galdhøpiggen in het Jotunheimen National Park de hoogste top in continentaal Noord-Europa.
10 De regio is geobsedeerd door koffie. “Het is geen geheim dat de vijf Scandinavische landen in de top zes staan van koffieconsumenten in de wereld. Het beste Scandinavische land is Noorwegen, met een gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van 9,9 kg per jaar. staat vooral bekend om zijn lichtere brandingen, die ook elders aanslaan.
11. Alle drie de landen gebruiken het Scandinavische kruis. Plezier met vlaggen! De vlaggen van Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben een soortgelijk kruispatroon, bekend als het Noordse kruis. De kleuren zijn natuurlijk anders en de vlag van Noorwegen heeft een iets complexer ontwerp. Toch zie ik de vlaggen van Denemarken en Noorwegen soms onduidelijk in YouTube-video’s en dergelijke!
12 De 1.630 km lange EU-grens verdeelt Noorwegen en Zweden. Zweden is lid van de EU, Noorwegen niet. Toch zijn verschillende grensovergangen in dunbevolkte gebieden onbewaakt. De overeenkomst tussen de EU en Noorwegen betekent dat Noorwegen is aangesloten op de gemeenschappelijke markt van de EU. Lees meer over de Noors-Zweedse grens.
13. Zweedse kinderen vieren Halloween met Pasen
. Ze verkleden zich niet als spoken of geesten, maar als heksen!
Kinderen verkleden zich als paasheksen; gekleed in versleten kleren, kleurrijke sjaals en rood geverfde wangen gaan ze van huis tot huis in de buurt en presenteren schilderijen en tekeningen aan de bewoners in de hoop er snoep voor terug te krijgen.
14 Kopenhagen is de drukste luchthaven in de regio
. In 2018 maakten meer dan 30 miljoen passagiers gebruik van CPH. Het is een hub voor SAS en Norwegian en biedt intercontinentale vluchten naar Azië en de VS. Oslo Airport (OSL) staat op de tweede plaats met 28,5 miljoen passagiers en Stockholm Arlanda (ARN) op de derde plaats.
Kopenhagen, Denemarken
15e Scandinavië is de gelukkigste regio ter wereld. Samen met hun Scandinavische buren staan de drie landen constant hoog in het wereldwijde geluksrapport van de VN. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Deze Amerikaanse expats vinden ’tevredenheid’ een betere omschrijving.
Lees meer: fascinerende feiten over Spitsbergen
16 De Zweden zetten in op recycling. Slechts een paar procent van het huishoudelijk afval belandt op stortplaatsen. Het land heeft een groot afval-energieprogramma om warmte voor huizen op te wekken. Het probleem is dat het land meer afval verbrandt dan het produceert, zo veel zelfs dat het is begonnen met het importeren van afval uit Noorwegen!
17. Scandinaviërs hechten veel waarde aan de balans tussen werk en privé. In Scandinavië is de werkweek kort, met een gemiddelde van 37 uur. De meeste werknemers krijgen 4-5 weken jaarlijks verlof. Tot slot hebben alle landen in de regio een ruimhartig vaderschapsverlofbeleid.