Je hoeft geen archeologie-geek te zijn om meer te weten te komen over de geschiedenis van Nafplion. De antieke sites van Tyrrheense, Mycene en Epidavros kunnen gemakkelijk indruk maken met hun prachtig bewaard gebleven overblijfselen.
Tiryns is waarschijnlijk het populairst vanwege de nabijheid van Nafplio. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, was oorspronkelijk defensief van aard en is vandaag de dag het bewijs van de uitstekende prestaties van de oude Griekse architectuur.
Gebouwd in drie afzonderlijke fasen en geleidelijk versterkt, bestaat het uit verschillende wereldlijke en cultusgebouwen. Volgens de legende voerde Hercules hier zijn twaalf werken uit.
Mycene is nog zo’n uitgebreide archeologische vindplaats die de moeite waard is. Van de vele overblijfselen zijn de indrukwekkende ingang van de Akropolis en de Poort de meest opvallende.
Er is ook een museum met verschillende overblijfselen, waaronder aardewerk en andere artefacten. Dit was het rijk van koning Agamemnon en bevelhebber van het Griekse leger in de Trojaanse oorlog.
Volgens de Ilias van Homerus (het eerst gepubliceerde westerse boek) was Agamemnons broer Menelaos getrouwd met Helena, die door Paris werd ontvoerd en naar Turkije gebracht.
Epidavros (ook bekend als Epidaurus) was een kleine stad, vooral bekend om zijn Antieke Theater, een van de best bewaarde hellenistische theaters in Griekenland.
Dit theater bood plaats aan 15.000 mensen in 55 rijen – de laatste 21 rijen die de Romeinen toevoegden meegerekend. De akoestiek is zo uitstekend dat je mensen op het podium kunt horen fluisteren, zelfs als je op de achterste rij zit (we kunnen bevestigen dat dit waar is!).
Het was een beroemd heiligdom in de oudheid en stond hoog aangeschreven om zijn helende en genezende eigenschappen en werd bezocht door adel en rijke burgers.
Tip: ondanks dat Epidavros zo groot is, kan het best moeilijk te vinden zijn. Het is verwarrend omdat er ook een klein dorpje aan zee ligt met dezelfde naam, dus probeer op zoek te gaan naar borden en symbolen van het heiligdom of vraag het aan een plaatselijke bewoner!