Geen Kerstmis is compleet zonder traditionele, geurige en heerlijke gebakjes. Ze maken onze tijd aan de familietafel aangenamer en hun aroma roept nog lang de dierbaarste herinneringen op. Maar wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat het spook van scheve taarten niet boven onze favoriete taarten hangt? Volg gewoon een paar universele regels om ervoor te zorgen dat het magische, onvervalste aroma van Kerstmis zich over je tafel verspreidt.
Inhoudsopgave
Een “scone” is, simpel gezegd, een te weinig gebakken en niet gerezen cake. Het kan het hele gebakken product betreffen of slechts een deel ervan. Je kunt een deel van een deeg met een scone herkennen aan het feit dat de consistentie lijkt op natte of zelfs kleverige klei. Het komt het vaakst voor in bakwaren die fruit bevatten, maar helaas niet alleen.
Kerstmis nadert snel. Traditioneel verschijnen er cheesecakes, maanzaadtaarten, peperkoektaarten, vruchtencakejes, honingcakejes, walnotentaarten en allerlei soorten chocoladetaarten op de familietafel. Met suiker opgeklopte boter, kaneel, melk met kokend maanzaad, gedroogd fruit, noten, honing en chocolade zijn de aroma’s die traditioneel gepaard gaan met familiebijeenkomsten rond de kerstboom. Dankzij deze aroma’s heerst er een magische sfeer in huis. Iedereen doet het een beetje rustiger aan en wordt gastvrijer voor de wereld. Dit is waarom we zo van Kerstmis houden en waar we zo naar uitkijken.
De magie van Kerstmis schuilt precies in zulke kleine dingen – een stukje geurige peperkoek, het geluid van brekend zanddeeg of de vochtige textuur van kerstmufferkoek. Laten we het dus elke keer vieren, niet alleen rond Kerstmis. Laten we onze eigen rituelen creëren en ze een unieke setting geven in de vorm van toegewijd bakken.
– In Podlasie is Kerstmis erg traditioneel en de tafel wordt gedomineerd door geteste recepten,” onthult Ewa Polińska van MSM Mońki. – Tegelijkertijd zijn kersttaarten een perfecte gelegenheid om je fantasie de vrije loop te laten in de keuken en je gasten te verrassen. Vergeet echter niet om ervoor te zorgen dat de ingrediënten van de cake van de best mogelijke kwaliteit zijn. Alleen kaas, boter en melk van goede kwaliteit garanderen dat je gebak bijzonder zal smaken.
Een van de gewoonten op kerstavond is om klaar te staan om een extra gast te verwelkomen, maar niemand zou willen dat dit gebeurt in de vorm van een scone. Als je het risico wilt minimaliseren, hoef je je alleen maar strikt te houden aan regels die al eeuwen werken.
Ten eerste, combineer ingrediënten die de zogenaamde kamertemperatuur hebben bereikt. Ingrediënten mengen die dezelfde temperatuur hebben zorgt ervoor dat ze op hetzelfde moment bakken, dus het is aan te raden om ongeveer 2 uur te wachten voordat je verder gaat met het recept. Een ander belangrijk ding is om de droge ingrediënten door een zeef te zeven om alle onzuiverheden te verwijderen en ze goed te beluchten. De volgende stap? Je moet de boter en suiker goed kloppen, en ervoor zorgen dat je de beste kwaliteit boter kiest. Waarom is dit zo belangrijk? Het heeft onder andere met smaak te maken. – De hoogste kwaliteit boter, of extra boter, wordt gekenmerkt door een zeer delicaat en romig aroma. – legt een expert van MSM Mońki uit. Wanneer je boter met suiker karamelliseert, moet je je kracht en energie niet sparen. Hoe witter het botermengsel, hoe luchtiger en luchtiger de cake uit de oven zal komen. Meng de overige ingrediënten kort en voorzichtig, maar alleen tot ze goed gecombineerd zijn.
Het is een goed idee om de richtlijnen in het recept precies te volgen. In tegenstelling tot wat je zou denken, is de hoeveelheid en volgorde waarin de afzonderlijke ingrediënten worden toegevoegd heel belangrijk, vooral als het om bakken gaat. Niet iedereen weet dat je het deeg moet mengen door het maar in één richting te draaien. Dit is geen grapje! De oorzaak van een scone is vaak gescheurde glutenvezels in het meel. Als er fruit in je deeg zit, vergeet dan niet om het goed te drogen voordat je het mengt met de andere ingrediënten. Daarnaast is het een goed idee om het fruit in een beetje bloem of paneermeel te wentelen. De laatste, maar even belangrijke fase is het bakken. Plaats de cake altijd in een op de juiste temperatuur voorverwarmde oven. Open ook nooit de oven tijdens het bakken. Als de baktijd ten einde loopt, kun je de oven iets openen om er een houten stokje in te steken en het vochtgehalte van de cake te controleren. Dan weet je zeker dat hij goed gebakken is.
Menig huisvrouw heeft last van een scone, hoewel er ook mensen zijn die het helemaal niet erg vinden. Er zijn zelfs bekende amateurs van zulke “specialiteiten”. Helaas is er geen oplossing voor een scone. Wat je wel kunt doen, is stukjes deeg zonder scone afsnijden en er “cakepops” van maken, d.w.z. verkruimel ze, vorm er balletjes van, wentel ze in chocolade en rol ze in je favoriete noten.
We wensen je niets anders dan geslaagde baksels en een echt vrolijke tijd aan de feesttafel, en raden je het recept voor botervervoering aan, een cake voor echte fijnproevers.
Ingrediënten:
– 100 g MSM Mońki boter (op kamertemperatuur)
– 100 g pindakaas (eventueel met stukjes noot)
– 150 g rietsuiker
– 1 ei (op kamertemperatuur)
– 20 g vanillesuiker
– 200 g bloem
– een halve theelepel zuiveringszout
– een halve theelepel bakpoeder
– snufje zout
– stukjes chocolade en noten
Meng de boter met de pindakaas en rietsuiker en klop een paar minuten tot het mengsel luchtig is. Voeg dan het ei en de vanillesuiker toe en klop nog 4-5 minuten.
Zeef in een tweede kom het volkorenmeel en meng met de baking soda, het bakpoeder en een snufje zout. Combineer de droge ingrediënten met de natte ingrediënten en mix tot een glad deeg. Schep de walnootstukjes en de chocolade erdoor. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengsel in de bakvorm, laat een paar centimeter ruimte tussen elk stuk (het mengsel zal zich verspreiden naar de zijkanten tijdens het bakken). Bak ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170°, tot de cake lichtbruin is.
Eet smakelijk!
Bekijk ook: Vergelijking van granieten tegels met andere afwerkingsmaterialen