Begonia is een vrij algemene tuinplant. Hij wordt steeds vaker in potten gekweekt. Steeds meer mensen kiezen ervoor vanwege de hoge decoratieve waarde. Het is belangrijk om te weten wat de eisen van deze plant zijn, hoe je hem moet verzorgen en waar je nog meer op moet letten als je hem kweekt. In dit artikel lees je hoe je goed voor begonia kunt zorgen.
Inhoudsopgave
Deze bloemen met rechtopstaande, harige stengels kunnen tot 40 cm hoog worden. Naarmate ze ouder worden, gaan de stengels meer hangen. En niet te vergeten de hartvormige, lancetvormige bladeren, waardoor het als een sierlijke bladverliezende bloem wordt beschouwd. Zelfs als de bloemen al in bloei staan, heeft het kweken in potten veel voordelen. De belangrijkste factor zijn echter de prachtige bloemen. Ze groeien vanuit de hoeken van de bladeren. Ze kunnen vol, halfvol of enkel zijn. Deze bloemen in pot zijn er in verschillende kleuren, van wit en geel tot zalm, roze en eindigend in rood.
Tuinbegonia’s moeten op een goed verlichte plek staan, hoewel oudere variëteiten ook schaduw verdragen, doen altijd bloeiende begonia’s het ook goed in de volle zon. De grond voor het planten van begonia’s moet rijk aan humus en licht zuur zijn. Begonia’s verdragen periodieke droogte goed en hebben geen speciale zorg nodig. Je moet er alleen aan denken om regelmatig water te geven en te bemesten. Geef water zodat de grond altijd voldoende vochtig is. Een interessant feit is dat begonia’s voortdurend bloeien, wat slakken afschrikt. Dus als ze zich al in je tuin vestigen, kan het planten van deze bloemen een geweldige oplossing zijn. Hoewel het erg winterharde bloemen zijn, doen ze het helaas niet goed bij temperaturen onder nul, dus wees voorbereid op vorst.
Begonia’s in pot groeien goed in huis. Je kunt ze het beste in een kamer met een gematigde temperatuur en een lichte standplaats zetten, maar niet in direct zonlicht. Geef alleen water als de grond droog is. Begonia’s mogen vooral niet in de keuken staan, omdat ze niet tegen de rook kunnen die hier vaak opstijgt. De winterbegonia is een bijzonder populaire soort die het hele jaar door bloeit en daarom in de winter vaak in bloemenwinkels wordt verkocht. Als hij om de een of andere reden geen nieuwe bloemen meer produceert, snoei hem dan gewoon terug. Zoals de meeste soorten houdt hij van diffuus licht, dus het is belangrijk om de standplaats het hele jaar door te variëren. Plaats hem in de winter, wanneer er minder licht is, zo dicht mogelijk bij het raam. Als de zon steeds hoger aan de hemel staat, verplaats hem dan naar een plek uit de buurt van de directe lichtbron.
Knolbegonia’s zijn goed geschikt om te overwinteren, maar gewone bloeiende begonia’s worden beschouwd als eenjarige planten. Graaf de begonia rond oktober, voor de eerste vorst, met de wortels uit de grond en zet hem op een droge plek. Als de bladeren uitgedroogd zijn, was je de knollen en inspecteer je ze zorgvuldig om er zeker van te zijn dat er zich geen ziekte ontwikkelt. Plant gezonde exemplaren in potten met aarde of zand en bewaar ze bij een temperatuur van 5-10 graden C. Het is belangrijk dat de temperatuur niet onder het vriespunt zakt. In februari, wanneer de temperatuur 18 graden bereikt, gaan we over tot het schieten van de knollen. Leg ze strak naast elkaar, met de buitenkant met de ogen naar boven. Bedek ze vervolgens met een laag turf en zand gemengd in een verhouding van 1:1. Wanneer de eerste scheut ongeveer 10 cm bereikt, kan deze in een pot worden geplant. Daarna moeten ze geleidelijk aan de buitenomstandigheden wennen. Rond mei, als de vorstperiode voorbij is, kunnen ze de tuin in.