Kitesurfen is niets anders dan op het water rijden op een board voorzien van een vlieger. Hoewel de sport veel gemeen heeft met windsurfen, lijkt het technisch gezien meer op snowboarden, omdat je het board over de rand stuurt in plaats van plat. Het ideale water voor kitesurfen is water dat aan de volgende voorwaarden voldoet: een grote open ruimte op het land om op te stijgen en te landen, geen hoge obstakels langs de oever, een zanderige bodem en een constante wind – 15 tot 25 knopen.
Inhoudsopgave
ToggleBeginners moeten een helm met een speciale vorm hebben, zodat ze de kite gemakkelijker kunnen vinden en besturen. Een vest is niet alleen handig voor degenen die hun eerste stappen zetten. Overal waar het stuwmeer diep is, is het de moeite waard om het te dragen. Schoenen worden meestal niet gebruikt, omdat ze verhinderen dat de voeten goed op het board staan. In gebieden met koraalriffen worden schoenen met dikke zolen gebruikt, omdat die van schuimrubber kapot gaan bij het eerste contact met het scherpe koraal. Sommigen gebruiken ook speciale hoeden met kinclips of zonnebrillen die ontworpen zijn voor watersporten.
Als je net begint met kitesurfen, moet je op zoek gaan naar materiaal dat vriendelijk, veelzijdig en gebruiksvriendelijk is. Het aanbod kan worden teruggebracht tot deze 3 groepen – freeride, wave, lightwind of hybride. Ze hebben een 3-pipe ontwerp waardoor je gemakkelijk van het water af komt, hebben een groot windbereik en zijn gebruiksvriendelijk. Voor wie nieuw is bij het kitesurfen zijn grote 5-buis-ontwerpen of typische freestyle-kites niet aan te raden, omdat ze helemaal niet helpen en zelfs onze vooruitgang vertragen.
De grootte van het board hangt af van ons vaardigheidsniveau/zwemstijl en gewicht. Beginners/leerlingen gebruiken grotere boards omdat het oppervlak (lengte en breedte) zorgt voor een betere balans tijdens het zwemmen, en de langere rand maakt het makkelijker om uit het water te stoten en helpt bij het zwemmen. Naarmate we vorderen, verkleinen we het board tot een formaat dat voor ons werkt. Op een board hebben we, net als bij een kite, verschillende types en hier verwijzen we voornamelijk naar: freeride, freestyle, wakestyle. Het selectieprincipe is hetzelfde als bij kites, dat wil zeggen dat we de materialen kiezen op basis van onze vaardigheden en smaak, en niet vechten met wat we niet zullen kunnen gebruiken en wat onze ontwikkeling zal belemmeren.
De eerste aankoop van kitesurfmateriaal moet tijdens of na de cursus worden gepland. Het kopen van materiaal voor de les is vaak de verkeerde aankoop. Er zijn verschillende soorten, maten en vormen accessoires verkrijgbaar. Tijdens de cursus kun je verschillende soorten uitrusting uitproberen, met je instructeurs overleggen en vragen wat de moeite waard is om te kopen en wat voor jou aan te raden is.
Bijna iedereen kan kitesurfen. Het is snel en relatief eenvoudig te leren. Van alle extreme sporten is het eigenlijk de gemakkelijkste en minst schadelijke. Het enige wat je nodig hebt is een basismotorische coördinatie en kunnen zwemmen. Kinderen kunnen het leren vanaf 10 jaar. Alles hangt echter af van lichaamsgewicht, concentratie en motorische coördinatie. Er is ook geen maximumleeftijd voor kitesurftraining.