Japan is een land vol tegenstrijdigheden. Het is een plek waar technologie het meest geavanceerd is, maar het is ook een plek waar oude tradities nog springlevend zijn en in praktijk worden gebracht. Het is eigenzinnig en soms absurd, met automaten die van alles verkopen, van hete soep tot gebruikt ondergoed. Japan is een land dat rijk is aan geschiedenis en natuur, maar toch een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Er wonen meer dan 127 miljoen mensen, samengepakt in een gebied dat half zo groot is als Californië.
Inhoudsopgave
Maar misschien is een van de dingen die mensen niet weten over Japan hoe schoon en veilig het is. Je kunt je spullen op een bankje in een treinstation in Tokio achterlaten en twee uur later terugkomen, dan liggen ze er nog. En je ziet nooit afval op straat of in de parken. Ondanks het feit dat Tokio zo’n dichtbevolkte stad is, zou het Singapore de loef kunnen afsteken als het gaat om netheid – je kunt er op blote voeten rondlopen zonder je af te vragen of je op kauwgom of andere onaangename dingen stapt die je overal ter wereld in stadsstraten tegenkomt.
De Japanners staan bekend om hun schoonheidsrituelen, kunst, eten en zorgeloze levensstijl. Tijdens mijn recente reis naar Japan ontdekte ik dat Japanners een veel eenvoudiger leven leiden dan veel westerlingen.
Van hun traditionele keuken tot hun beroemde geisha make-up stijl, hier zijn enkele lessen uit Japan die wij kunnen leren over doordacht leven met minder.
De Japanners zijn meesters in het leven met minder. In een land waar de ruimte zo beperkt is, zijn de Japanners erin geslaagd het beste te maken van hun kleine flats door naar boven te bouwen in plaats van naar buiten. Ze hebben ingenieuze opbergoplossingen ontwikkeld, zoals verborgen lades onder bedden en tafels die kunnen worden ingeklapt als ze niet worden gebruikt. Alles is zo ontworpen dat het opgevouwen of weggestopt kan worden om meer ruimte te creëren. Rommel bestaat niet in dit land omdat er geen ruimte voor is! Dit zou een inspiratie voor ons allemaal moeten zijn – we hebben niet veel nodig om te overleven of zelfs te gedijen – het zijn alleen de dingen die ons in de weg staan.
De theecultuur wordt heel serieus genomen in Japan, waar het de gewoonte is om theeceremonies te houden, matcha groene thee te drinken in tempels of gewoon te genieten van warme groene thee terwijl je de tijd neemt om te ontspannen en na te denken over wat belangrijk is in het leven.
We leven in een cultuur die verandering gelijkstelt aan vooruitgang – iets dat je moet omarmen in plaats van je ertegen te verzetten. Maar wabi-sabi herinnert ons eraan dat er momenten zijn waarop we verandering moeten accepteren in plaats van ertegen te vechten.
Japanners zijn erg trots op hun spullen en daarom zie je ze vaak met bijna nieuwe spullen die er meer dan 10 jaar oud uitzien. Dit kan van alles zijn, van een auto tot een flat. De Japanners beheersen de kunst om dingen zo lang mogelijk in goede staat te houden. In veel gevallen kan dit zelfs langer zijn dan de verwachte levensduur van het voorwerp zelf!
Japanners zijn erg gul met hun tijd en middelen. Ze delen graag wat ze hebben met anderen en nodigen vaak gasten uit bij hen thuis voor een maaltijd of een drankje zonder speciale gelegenheid. De meest voorkomende reactie op een uitnodiging is ‘Dank je wel’.
Japanners geloven dat je anderen moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ze zeggen altijd ‘alsjeblieft’ en ‘dank je wel’ tegen iedereen die ze ontmoeten, zelfs als het vreemden zijn. Ze maken geen oogcontact met mensen die ze niet goed kennen, omdat dit in hun cultuur als onbeleefd wordt beschouwd.
Respecteer je leeftijd en je ouderen. Japanners respecteren hun ouderen en geven hen voorrang bij zitplaatsen in treinen en bussen. Ze buigen ook om respect te tonen voor hun leeftijd en wijsheid.
In hun hele cultuur lijken Japanners overal de tijd voor te nemen. Ze anticiperen op problemen voordat ze zich voordoen en proberen ze te voorkomen. Ze haasten zich niet door het leven en proberen dingen niet snel te doen. Dit is vooral waar in hun zakencultuur, waar elke stap van een interactie of project net zo belangrijk wordt gevonden als de vorige.
Hoewel de Japanse cultuur in de praktijk vaak conformiteit viert, geeft het mensen ook veel vrijheid om zichzelf te uiten door middel van hun hobby’s of interessegebieden. Dit heeft geleid tot ongelooflijk diverse subculturen en een bloeiende creatieve scene – van anime en manga tot kunstgalerieën en muziekfestivals.