Steeds meer mensen beginnen te letten op wat ze eten, voedsel van niet-dierlijke oorsprong is meer beschikbaar dan ooit. Maar in het buitenland eten kan een ander verhaal zijn, vooral omdat de Europese keuken nog steeds zo traditioneel is en er zoveel vlees, eieren en zuivel in zit.
Er bestaat een mythe dat Grieken veel vlees eten, vooral lamsvlees. De realiteit is dat veel Grieken alleen vlees eten bij speciale gelegenheden, zoals Pasen, wanneer ze het spit kunnen opstoken voor familie en sociale bijeenkomsten. Vlees is duur voor het gemiddelde huishouden en lamsvlees is niet gemakkelijk verkrijgbaar. Laten we eerlijk zijn, als je naar de Griekse eilanden bent geweest, is het onwaarschijnlijk dat je groene weiden hebt gezien om te grazen! In plaats daarvan zijn geiten gebruikelijker en ook varkensvlees is tegenwoordig een goedkoper alternatief.
Afgezien van de economische en geografische uitdagingen geven veel Grieken de voorkeur aan een hoge mate van plantaardige maaltijden. Het is zelfs zo dat Grieken en Japanners de langste levensverwachting hebben, zelfs als migranten in andere landen, en hun dieet maakt hier een groot deel van uit.
De belangrijkste reden is dat ze bijna allemaal hun eigen voedsel verbouwen, vooral fruit en groenten. Het onderhouden van deze tuinen zorgt ook voor regelmatige, rustige lichaamsbeweging, een ander belangrijk gezondheidsvoordeel. Voeg hieraan een dieet toe dat rijk is aan zuivel, olijfolie en zeevruchten, uitgebreide familie-eenheden en sterke sociale banden, en het resultaat is een gezonde, gelukkig ouder wordende bevolking waar we allemaal veel van kunnen leren.
Er is zelfs een eiland in de Egeïsche Zee genaamd Ikaria, dat is aangewezen als ‘blauwe zone’. Dit betekent dat het officieel een van de langst levende culturen ter wereld is.
Dus als je in Griekenland bent, doe dan zoals de Grieken en probeer deze geweldige gerechten in de plaatselijke taverna’s en cafés. Dit zijn ook de goedkoopste gerechten op het menu, dus je portemonnee zal je dankbaar zijn!
Veel plezier!