Chiazaden, of chiazaadjes, zijn een van de bekendste, bijzonder gezonde voedingsmiddelen. Ze waren ooit een hoofdvoedsel voor de Azteken en Maya’s, en de naam ‘chia’ in de Maya-taal betekende ‘kracht’.
Inhoudsopgave
Deze unieke zaden zijn zeker de moeite waard om in je dieet op te nemen. Ze zijn een rijke bron van vezels, vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren en het wordt aanbevolen om tot 40g in verschillende porties gedurende de dag te consumeren. Vanwege de hoge hoeveelheid vezels moet je meer vocht drinken. Zaden moeten in verschillende maaltijden worden gegeten om variatie aan je dieet toe te voegen. Zo kun je ’s ochtends zaden toevoegen aan je havermout, pap, pannenkoeken, yoghurt, salades of brooddeeg. Op deze manier zorg je voor variatie in elk van deze gerechten en voorzie je je lichaam tegelijkertijd van waardevolle ingrediënten.
In de samenstelling van deze zaden vinden we veel waardevolle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Onder andere:
– mangaan – is zeer belangrijk voor de werking van het skelet en het gewrichtssysteem, heeft antioxiderende eigenschappen, helpt bij het verwijderen van vrije radicalen,
– magnesium – is verantwoordelijk voor de goede werking van het zenuwstelsel, beïnvloedt een goede bloeddruk,
– calcium – dat botten, spieren en zenuwen opbouwt,
– fosfor – waardevol voor de gezondheid van botten en weefsels,
– ijzer – is een bestanddeel van hemoglobine in rode bloedcellen en neemt deel aan het zuurstoftransport in het lichaam,
– koper – beïnvloedt de goede gezondheid van het hart en is tegelijkertijd een van de mineralen die het vaakst ontbreken in onze voeding,
– selenium – heeft sterke antioxiderende eigenschappen, beschermt tegen hartaandoeningen en kanker,
– omega-3 vetzuren,
– eiwitten,
– vezels.
Bovendien,chiazadeneen rijke bron van:
– chlorogeenzuur – een antioxidant die de bloeddruk kan verlagen,
– cafeïnezuur – deze stof vermindert ontstekingen in het lichaam,
– quercetine – een zeer krachtige antioxidant die het risico op hartaandoeningen, osteoporose en sommige vormen van kanker vermindert.
Regelmatige maar ook matige consumptie van chiazaden heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Waaronder:
– verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel,
– reguleert de werking van het hart en de bloedsomloop,
– ondersteunt de werking van de hersenen,
– verbetert het geheugen en de concentratie,
– versterkt het gezichtsvermogen,
– verlaagt het niveau van het zogenaamde slechte cholesterol,
– beschermt tegen de ontwikkeling van kankercellen,
– reguleert de bloedsuikerspiegel,
– vult tekorten aan mineralen in het lichaam aan,
– verbetert het uiterlijk en de conditie van de huid.
Een bijzonder kenmerk van chiazaden is hun uitzonderlijk hoge gehalte aan vetzuren. Ongeveer 75 procent van de vetten in deze zaden zijn Omega-3 en ongeveer 20 procent zijn Omega-6 zuren. Deze verhouding is zeer gunstig voor onze gezondheid. Bovendien worden chiazaden beschouwd als de beste plantaardige bron van Omega-3 vetzuren, daarom zijn ze ook een uitstekend product voor vegetariërs en veganisten. Ze helpen het dieet aan te vullen met waardevolle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, evenals eiwitten, waarvan er veel in chiazaden zitten.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MomentsBreaks.