De melkprijs in Polen stijgt. In november steeg de gemiddelde prijs van rauwe melk op de Poolse markt met 6% tot een recordhoogte van PLN 173,64 / 100l. In november 2019 bereikten de melkproducenten in ons land het hoogste prijsniveau sinds ze hun producten op veilingen begonnen te verkopen. Het vorige hoogste niveau werd genoteerd in december 2013, toen de gemiddelde groothandelsprijs PLN 153,93/100l bedroeg. In mei van dit jaar kwam de prijs voor het eerst in drie jaar boven de 170 PLN/100 l uit. Op dat moment bereikte de prijs 171,25 PLN/100l en daalde vervolgens in september tot onder 160 PLN/100l.
Inhoudsopgave
Op dit moment is de prijs van rauwe melk 12,8% hoger dan in september (149 PLN/100l). Er is geen reden om een daling van de melkprijzen in de nabije toekomst te verwachten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek merkt op dat de marktspelers dit jaar hun beste resultaten zullen boeken sinds 2010, toen het veilen van melk werd ingevoerd. Dit betekent dat producenten marktprijzen voor hun producten zullen kunnen krijgen die dicht bij de productiekosten liggen.
Volgens de prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek zullen de gemiddelde groothandelsprijzen van rauwe koemelk op de Poolse markt in 2019 en 2020 stijgen met respectievelijk 6,2 procent en 5,4 procent, in 2021 met 5,6 procent en in 2022 met 3,8 procent.
Volgens de huidige markttrends kan de gemiddelde prijs van rauwe melk op de binnenlandse markt oplopen tot 175 PLN/100 l in 2020 en 178 PLN/100 l in 2021. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit slechts prognoses zijn waarbij rekening wordt gehouden met de huidige marktomstandigheden. Dit betekent echter niet dat de prijzen elk jaar automatisch zullen stijgen. Volgens analisten zouden Poolse melkproducenten hun producten binnen enkele jaren ten minste 20-30% goedkoper kunnen leveren dan nu als gevolg van de toenemende concurrentie op de EU-melkmarkt (waar Polen het grootste deel van zijn productie afzet). Dit zou de ontwikkelingsvooruitzichten van de zuivelindustrie aanzienlijk verbeteren, aangezien de vergelijkbare goede resultaten die onze boeren onlangs hebben behaald, niet kunnen worden herhaald. Dit is te wijten aan het feit dat de Poolse melkmarkt geleidelijk zijn rol als netto-exporteur kan verliezen (sinds 1 januari is het een netto-importeur geworden). De reden hiervoor is dat als gevolg van de toenemende vraag naar zuivelproducten in de EU, de prijzen voor rauwe melk daar in versneld tempo stijgen. Tegelijkertijd blijft de prijs van rauwe melk op de wereldmarkt stabiel of blijft deze dalen als we naar de mondiale prognoses kijken.
De export van Poolse kaas en andere zuivelproducten kan eveneens onrendabel blijken. Door de hoge invoerrechten die Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland momenteel opleggen, heeft Polen weinig kans om deze producten naar deze landen te exporteren. Desondanks gaat meer dan 36% van de landbouwproductie naar het buitenland.
Deze zomer zei een vertegenwoordiger van de Europese Commissie dat als gevolg van belastingverhogingen en andere wijzigingen door de Poolse autoriteiten, de btw op melk zou moeten worden verhoogd van 0% naar 23%. Volgens sommige voorspellingen zou dit de prijzen voor consumenten kunnen verlagen met 1-2 eurocent per liter, maar tegelijkertijd de kosten voor kleine boeren kunnen verhogen met ongeveer €70 per 1000 liter. Bovendien bestaat het risico dat zuivelproducenten volgend jaar te maken krijgen met een onverwachte stijging van de inputkosten als gevolg van stijgende prijsniveaus voor granen en energie die wordt gebruikt in productieprocessen (als gevolg van lage landbouwopbrengsten).
Als we naar de grafieken kijken, zien we dat de gemiddelde prijs van rauwe melk op de Poolse markt tussen 2013 en 2021 met bijna 16% is gestegen. Dit betekent dat de huidige 170 PLN/100 l in de komende jaren in de buurt kan komen van 200-210 PLN/100 l. Want hoewel deze prijzen hoger zijn dan in de meeste EU-landen, profiteren ook veel Europese melkproducenten van de groeiende vraag naar zuivelproducten.