We moeten al in het voorseizoen denken aan het besproeien van fruitbomen en struiken. Dit is het moment waarop de belangrijkste soorten besproeiing van fruitbomen en -heesters worden uitgevoerd.
Inhoudsopgave
ToggleZe voorkomen de ontwikkeling van gevaarlijke ziekten in de toekomst en beschermen ook tegen het verschijnen van ongedierte dat de plant tijdens het groeiseizoen aanzienlijke schade zou kunnen toebrengen. Welke voorjaarsbehandelingen zijn het belangrijkst? Het antwoord op deze vraag (en andere!) vind je in het volgende artikel.
We beginnen heel vroeg met de voorjaarsbespuiting van bomen, al eind februari. De afzonderlijke bespuitingen en het tijdstip waarop ze worden uitgevoerd, moeten worden aangepast aan de omstandigheden buiten en ook aan het ontwikkelingsstadium van de specifieke boom. Waarom: Te laat of te vroeg sproeien is niet effectief. Het is belangrijk om de bomen te bespuiten op het moment dat de ziekteverwekkers het plantenweefsel binnendringen. Het is daarom raadzaam om de knoppen, bladeren en bloemen van de bomen te observeren. De eerste boombespuiting in de lente moet worden uitgevoerd voordat de bladknoppen opengaan en de volgende bespuitingen moeten worden uitgevoerd in de latere stadia van bladontwikkeling, voordat de bloemknoppen opengaan.
De sproeidatum kan alleen nauwkeurig worden vastgesteld als we de planten en de processen die erin plaatsvinden voldoende observeren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het woord “precies” niet betekent dat we de juiste dag op de kalender moeten zetten. Elk jaar is anders, dus het is onmogelijk om dit te doen zonder observatie.
Voorjaarsbespuiting is een kwestie van nauwkeurigheid. Vaak moet de hele boom worden bespoten: van de wortel tot de laatste scheuten in de kroon. In sommige gevallen moet de vloeistof van de twijgen en scheuten aflopen (ongediertebestrijding met olie), soms is het voldoende om alleen specifieke delen van de boom te bespuiten (koperspuiten) en moet je oppassen dat je niet druppelt. Sproeien moet overdag gebeuren, als er geen wind is, als het warm en bewolkt is, maar niet regenachtig. Sproeien in de volle zon is geen goede optie, omdat de scheuten dan kunnen verbranden. Sproeien in de regen is daarentegen niet effectief, omdat het product door de regen kan worden weggespoeld.
De luchttemperatuur is ook belangrijk bij het sproeien. Als de temperatuur te laag is, is de doeltreffendheid van de preparaten die we gebruiken even laag. Het is een goed idee om de etiketten te lezen en op te volgen zodat het specifieke preparaat het beste werkt.
De te spuiten producten moeten zorgvuldig worden gekozen, omdat ze klaar moeten zijn voor gebruik aan het begin van het sproeiseizoen. Het product moet ook zijn aangepast aan de plantensoort die moet worden bespoten en de ziekte of plaag die het moet bestrijden.
De eerste stap is het gebruik van een behandeling op oliebasis om plagen zoals de wintereieren van de fruitvlieg of pruimenboorder en bladluizen die op de planten overwinteren, te bestrijden. De deadline voor deze sprays is eind februari, maar maart is de beste maand.
Wanneer de knoppen opzwellen, spuiten we perziken, abrikozen, kersen en pruimen. Aan het begin van de bloei, wanneer de bloemknop wit is, spuiten we pruimen, kersen en kersen om ze te beschermen tegen bruinrot van steenbomen. We kunnen ook een spray maken met natuurlijke ingrediënten. Een afkooksel van akkerpaardenstaart is een goede optie.
Appelbomen moeten worden bespoten op een moment voordat de bladknoppen openbarsten om de plant te beschermen tegen de appelboorder. Een natuurlijk extract van duizendblad of akkerpaardenstaart kan beschermen tegen echte meeldauw. Een gevaarlijke appelziekte is de zogenaamde appelschurft. Spuit tegen deze ziekte wanneer de bladeren uitlopen of wanneer de bloemknoppen groen zijn. Wanneer de groene en roze knopstadia zich voordoen, spuiten we de appelbomen tegen bladluizen, spint, vlinderrupsen, maar ook tegen appelvruchtboorder.
In de lente, wanneer de bomen in bloei staan, blijven we spuiten. Dan spuiten we appel- en perenbomen tegen schurft, beschermen we appelbomen tegen echte meeldauw en beschermen we pruimenbomen, kersenbomen en zoete kersenbomen tegen bacteriekanker. Als we eerder specifieke preparaten tegen deze ziekten hebben gebruikt, doen we dat nu ook.
Dit artikel geeft je een overzicht van voorjaarsbespuitingen en zal altijd een richtlijn blijven voor het maken van bespuitingen. Ze hoeven niet moeilijk of ingewikkeld te zijn, volg gewoon de bovenstaande tips. Veel succes!
Bekijk ook: Vergelijking van granieten tegels met andere afwerkingsmaterialen