Seniele dementie, ook wel bekend als dementie, is een ernstig probleem dat vooral oudere mensen treft. De aandoening veroorzaakt een progressieve ontwikkeling van denk- en geheugenstoornissen. Problemen in de communicatie met de omgeving komen ook vaak voor, evenals problemen met het uiten van emoties. Het valt dan ook niet te ontkennen dat de verzorger van iemand die worstelt met dementie voor grote uitdagingen staat. Het zou de moeite waard zijn om zich hiermee vertrouwd te maken.
Inhoudsopgave
ToggleIedereen die beslist om te zorgen voor een persoon die lijdt aan seniele dementie moet zich bewust zijn van de noodzaak om voortdurend toezicht te houden op deze persoon. Dit betekent natuurlijk niet dat je 24 uur per dag bij de patiënt in dezelfde kamer moet blijven. Toch verdient het de voorkeur om de persoon die met dementie worstelt niet alleen thuis te laten. Zorgverleners moeten er daarom op letten dat ze het gedrag van de patiënt observeren. Het zou nuttig zijn om relevante bevindingen te noteren om ze tijdens het bezoek aan de arts voor te leggen. Op die manier kan de progressie van de dementie worden vastgesteld. Houd er rekening mee dat de toestand van de zieke zal verslechteren. Na verloop van tijd kan zelfs de meest standvastige verzorger daarom moe worden. We hebben het dan niet alleen over chronische fysieke vermoeidheid, maar ook over emotionele uitputting. En zoals we allemaal weten, heeft vermoeidheid een negatieve invloed op het immuunsysteem van het lichaam, waardoor we kwetsbaar worden voor vele ziekten.
De verzorger van een dementerende oudere moet er ook rekening mee houden dat dergelijke zorg veel stress met zich meebrengt. We moeten voortdurend op de patiënt letten en ervoor zorgen dat het hem of haar aan niets ontbreekt. Helaas is het voor een persoon met dementie niet zo gemakkelijk om al zijn of haar behoeften kenbaar te maken. Communicatie- en geheugenproblemen kunnen frustratie veroorzaken bij zowel verzorgers als de patiënten zelf, en stress geeft ons ook het gevoel dat we niet aan alle behoeften van de persoon met dementie voldoen. In werkelijkheid zou het echter moeilijk zijn om dat wel te doen. We moeten onszelf dus niet katalyseren met schuldgevoelens. Als het nodig is, laten we dan niet bang zijn om professionele hulp in te roepen van een ervaren psycholoog. Hij of zij zal zowel onszelf als onze gasten steun bieden.
Iedereen die besluit om voor een dementerende oudere te zorgen, moet ook rekening houden met mogelijke economische problemen. Het is natuurlijk onmogelijk om te voorspellen of deze zich zullen voordoen. Het valt echter niet te ontkennen dat de zorg voor een persoon met dementie aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het moeilijk zijn om de hele dag voor de patiënt te zorgen. Het kan daarom nodig zijn om een verzorger in te huren. We zullen dus een deel van ons salaris moeten uitgeven om haar diensten te betalen. Helaas is de hulp van een verzorger niet altijd voldoende. Veel verzorgers besluiten daarom hun werk op te geven en al hun tijd te besteden aan de zorg voor iemand die ziek is. Als de toestand van de persoon met dementie ernstig verslechtert, kan een verblijf in een gespecialiseerde instelling nodig zijn. Het valt niet te ontkennen dat de maandelijkse kosten van een verblijf in zo’n instelling onbetaalbaar kunnen zijn, en op een bepaald moment kan een verzorger van iemand met dementie zijn cashflow verliezen. Dit kan leiden tot verdere ernstige problemen. Ons opgebouwde spaargeld kan in zulke situaties echter heel nuttig zijn. Soms kan het de moeite waard zijn om een lening af te sluiten. Dit moet echter alleen worden gedaan als laatste redmiddel, om niet in een gevaarlijke schuldenspiraal terecht te komen.