Vlierbes is een andere plant waarvan de eigenschappen de moeite waard zijn om te weten. Er is een reden waarom een van de namen vlierbes is, want het is rijk aan veel vitamines en heeft een reeks geneeskrachtige eigenschappen, dus het is de moeite waard om het te gebruiken voor een verscheidenheid aan aandoeningen, waar we later in dit artikel dieper op in zullen gaan.
Inhoudsopgave
Vlierbessen zijn wijdverspreid in Polen en groeien voornamelijk in gebieden die minder dan 900 m boven zeeniveau liggen – ze zijn dus te vinden in bossen en op natte plekken. Hoe kun je vlierbessen herkennen? Het is een struik die niet hoger wordt dan 10 meter, de bladeren zijn eivormig en elliptisch en staan in een vreemd patroon. Ze zijn donkergroen aan de bovenkant en licht aan de onderkant. De bloemen van de vlierbes zijn klein, wit en radiaal, met een diameter van niet meer dan 5 millimeter. De bloemkroon bestaat uit vijf bloemblaadjes. De vlierbessen zelf zijn donkerpaars, bolvormig, vlezig en steenvruchtachtig en bevatten tot zes zaden. Vlierbessenstruiken kunnen wel 25 jaar oud worden. Als we weten hoe vlierbessen eruit zien, kunnen we ze tegenkomen in bossen en struiken en ze zelf oogsten om er verschillende conserven en aftreksels van te maken.
Deze zeer gezonde plant dankt zijn eigenschappen voornamelijk aan twee delen van de struik:
Gedroogde vlierbloesem heeft koortswerende, slijmoplossende en diaforetische eigenschappen – dus het is de moeite waard om het te gebruiken bij verkoudheid, griep en infecties van de luchtwegen.
Vlierbessen hebben een veelheid aan gezondheidsbevorderende eigenschappen voor het menselijk lichaam; bij welke kwalen?
Vlierbes wordt niet alleen gebruikt als geneesmiddel in thee, infusies en tincturen, maar ook in de cosmetica – het is een veelgebruikt ingrediënt in crèmes en maskers. Cosmetica met lila in de formule zijn ideaal voor de ouder wordende huid en hebben een verzachtende, anti-rimpel en witmakende werking. De azijn in de bloemen van de plant reinigt en verheldert het huidoppervlak als het op de huid wordt aangebracht. Vlierbessen kunnen ook worden gebruikt als haarspoeling om de conditie van het haar te verbeteren en glans toe te voegen – daarom vinden we vlierbessenshampoos en -conditioners in drogisterijen. In het verleden werd vlierbessensap gebruikt om wenkbrauwen en wimpers te bruinen.
Wanneer mag je vlierbessen niet gebruiken? Laten we beginnen met te zeggen dat je de rauwe vruchten van deze plant niet mag eten! Hun giftige eigenschappen verdwijnen na een hittebehandeling. Kant-en-klare varianten zijn echter veilig, zelfs voor zwangere vrouwen en kinderen vanaf twee jaar. De aanbevolen dosis mag echter niet overschreden worden: 150 ml voor sap en 50 ml voor siroop. Anders kunnen diarree en buikpijn optreden.
We kunnen vlierbessen in vele vormen in de winkel vinden, zoals sap, siroop, jam, vlierbessentinctuur, vlierbessenthee en nog veel meer. Als je echter graag je eigen conserven maakt, hebben we een voorbeeldrecept voor vlierbessensiroop en -sap voor je.
Om 2 liter vlierbessensiroop te maken, heb je een zak vlierbloesems, 1 suiker, vers geperst sap van 2 citroenen, een theelepel appelciderazijn en 2 liter water nodig. In de volgende stappen doe je het volgende:
Vlierbessensap is de moeite waard om tot 5 theelepels per dag te drinken. Het is goed voor het immuunsysteem en ademhalingsproblemen. De ingrediënten die je nodig hebt om dit brouwsel te maken zijn 1 en 1/3 kopje vlierbessen, 0,75 ml water, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel kruidnagelpoeder, 2 eetlepels geraspte gember, 1/3 kopje honing. Als je alle ingrediënten al in huis hebt, doe je het volgende:
Vlierbessen zijn een prachtige plant en de voordelen zijn zeker de moeite waard – maar vergeet niet om het met mate als medicijn te gebruiken en raadpleeg je arts voor behandeling bij ernstigere aandoeningen of zwangerschap. Hoewel vlierbessen worden aanbevolen voor zwangere vrouwen, is het de moeite waard om zo’n beslissing met een specialist te bespreken.
Zie ook: