Vergroot je algemene kennis door jezelf onder te dompelen in deze fascinerende verzameling feiten over de Scandinavische landen.
Inhoudsopgave
De Scandinavische landen staan wereldwijd bekend om hun unieke geschiedenis en cultuur. Maar er bestaan ook veel misverstanden.
Vergroot je kennis voor de volgende pub- of kantoorquiz met deze introductie tot de regio, door middel van een reeks feiten over elk land. We beginnen met praten over de regio voordat we in de details duiken. Veel plezier!
1 Definitie van de Scandinavische landen. De Scandinavische landen worden beschouwd als de vijf naties: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Het omvat ook de Faeröer Eilanden, Groenland en de Åland Eilanden.
2 Scandinavië en Scandinavië zijn niet hetzelfde. De definitie van Scandinavië is strenger. Alleen Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn Scandinavische naties. Deens, Noors en Zweeds staan bekend als Scandinavische talen, terwijl Scandinavian Airlines in elk land een basis heeft. Dit betekent dat de term Scandinavië in de populaire cultuur vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar de hele Scandinavische regio.
3 Er is nauwe samenwerking. Hoewel sommige landen lid zijn van de EU en andere niet, werken alle Scandinavische landen en gebieden nauw samen op diplomatiek niveau. Dit gebeurt via de Noordse Raad en de Noordse Raad van Ministers. Hun visie is om van de Noordse regio de meest duurzame en geïntegreerde regio ter wereld te maken.
4 De Scandinavische talen zeggen “Noord”. In het Deens, Noors en Zweeds wordt het woord Norden gebruikt om te verwijzen naar de Noordse regio. Het betekent letterlijk “noorden”, maar in deze context betekent het “noordelijke landen “.
5 De Noordse landen maken deel uit van Noord-Europa. Alle Scandinavische landen worden beschouwd als deel van Noord-Europa. Dat geldt ook voor de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland worden soms opgenomen in de definitie van Noord-Europa.
6 Noordse kruisvlag. Alle Scandinavische landen gebruiken hetzelfde ontwerp voor hun vlag. Het kruis staat bekend als het Scandinavische kruis en is onmiddellijk herkenbaar als een icoon van de regio, ongeacht de kleur van het land. Van de territoria gebruiken de Faeröer EN Åland ook het Noordse kruis. Groenland is een vreemde eend in de bijt, met een ontwerp dat gebruik maakt van de Deense kleuren, maar met een onderscheidend ontwerp.
7 De hoofdstad van Noorwegen is niet altijd Oslo geweest. Zowel Bergen als Trondheim hebben op verschillende momenten in de geschiedenis dienst gedaan als hoofdstad van het land. Tijdens de verschillende Scandinavische unies werden delen van de staat ook vanuit Kopenhagen bestuurd. Haakon V koos ervoor om zich in Oslo te vestigen, wat hem hielp om de hoofdstad te worden. Tijdens zijn regeerperiode begon men met de bouw van de vesting Akershus.
8 Noorwegen is wereldleider in de elektrische auto-industrie. Er zijn grotere markten in termen van verkochte eenheden, maar elektrische auto’s hebben als geen ander land de automarkt in Noorwegen overgenomen. De verkoop van traditionele benzine-/dieselauto’s vertegenwoordigt nu minder dan de helft van alle nieuwe autoverkopen.
De 9e Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt in Oslo. Op een paar uitzonderingen na is de Noorse hoofdstad sinds 1901 elk jaar gastheer van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. De andere Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm, Zweden.
10 Er zijn twee officiële versies van de Noorse taal. Taal in Noorwegen is een complex onderwerp. Naast de vele, gevarieerde regionale dialecten zijn er twee officiële geschreven varianten van de taal: Bokmål en Nynorsk. Het gebruik van Nynorsk is prominenter op het platteland.
11 Het moderne en oude skiën is uitgevonden in Noorwegen. In de 19e eeuw vond Sondre Norheim de Telemark ski’s uit, die leidden tot de moderne ski’s die we vandaag de dag gebruiken. Maar een oude gravure in een rots in het noorden van Noorwegen suggereert dat mensen duizenden jaren geleden al ski’s gebruikten voor transport.
12 De fjorden van Noorwegen doorkruisen een kustlijn van bijna 29.000 km. De kustlijn van Noorwegen is moeilijk te meten, maar wordt geschat op 28.953 km. Samen met de lange kustlijn zijn de uitgestrekte fjorden een bepalend kenmerk van de Noorse geografie.
Wil je meer weten? Hier vind je nog veel meer fascinerende feiten over Noorwegen.
13 Denemarken is een vlak land. In tegenstelling tot andere Scandinavische landen is Denemarken grotendeels vlak. Het hoogste punt-Yding Skovhøj ligt slechts 172 meter boven de zeespiegel.
14 Denemarken is het thuisland van Legoblokjes. De naam ‘LEGO’ is een afkorting van de Deense term ‘leg godt’, wat vertaald ‘Speel goed’ betekent. De eerste 15 jaar van het bestaan van LEGO maakten ze houten speelgoed.
Het 15e Denemarken is de thuisbasis van twee van de oudste themaparken ter wereld. Dyrehavsbakken in Klampenborg dateert uit 1583, toen er een natuurlijke bron werd ontdekt, terwijl Tivoli Gardens in Kopenhagen in 1843 werd geopend. Tivoli ligt in het hart van de Deense hoofdstad en is het meest bezochte pretpark in Scandinavië.
16 De hygge-rage komt oorspronkelijk uit Denemarken. Maar veel Denen zijn echt in verlegenheid gebracht door hoe het concept, een belangrijk onderdeel van de Deense levensstijl, is gecommercialiseerd om in andere landen kaarsen en dekens te verkopen.
De 17e luchthaven van Kopenhagen is de drukste in de regio. Met meer dan 30 miljoen passagiers in 2019 was CPH vóór de wereldwijde gezondheidscrisis in 2020-21 de drukste luchthaven in de regio.
18 Zweden is het dichtstbevolkte Scandinavische land. Met een bevolking van 10.379.295 eind 2020 heeft Zweden de grootste bevolking in de regio. De andere vier grote Noordse landen hebben slechts 17 miljoen inwoners.
19 Meer dan de helft van Zweden is bebost. Naar schatting 57% van Zweden is bedekt met bossen, een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk. De Zweedse bosbouwwet bepaalt dat er een verplichting is om het bos te herplanten nadat er bomen zijn gekapt.
20 De metro van Stockholm doet dienst als kunstgalerie. De Zweedse hoofdstad Stockholm verbergt een fascinerend netwerk van ondergrondse kunst in zijn METRA-systeem. Meer dan 150 kunstenaars hebben de meeste metrostations als blanco canvas gekregen. Ze staan nu vol mozaïeken, schilderijen, beeldhouwwerken en meer.
21. Veel wereldmerken zijn ontstaan in Zweden. Wat betekent Merk Zweden voor jou? Electrolux, Ericsson, H&M, IKEA, Saab, Scania en Volvo zijn slechts een handvol internationale bedrijven met Zweedse wortels. En dan is er natuurlijk nog ABBA!
22. Havermelk is uitgevonden op een Zweedse universiteit. Een wetenschapper aan de universiteit van Lund, Rickard Öste, ontdekte havermelk in 1994. Havermelk en andere merken havermelk zijn populair geworden in supermarkten en cafés over de hele wereld.
Lund, Zweden
Een klein kijkje in de keuken van onze vrienden over de grens in Zweden. Wil je meer? Bekijk dan deze fascinerende feiten over Zweden.
Het 23e Finland is het gelukkigste land ter wereld. Volgens het laatste World Happiness Report staat Finland op de eerste plaats. Het staat ook bovenaan de lijst op basis van een voortschrijdend gemiddelde van de laatste paar rapporten.
24. Bijna de helft van de Finse bevolking woont in Helsinki. Begin 2020 woonden er 423.494 mensen van buitenlandse afkomst in Finland. Hiervan woonde 49,3 procent in de Finse Hoofdregio.
25 De Finse taal is niet verwant aan de Scandinavische talen. Het Fins behoort tot de Oeraltaalfamilie. Finnen leren echter naast Engels ook Zweeds op school.
26 Finland is de geboorteplaats van de Moomins. De Zweedstalige Finse illustratrice Tove Jansson creëerde deze eigenzinnige wezens, die in veel boeken, strips en tv-series zijn verschenen. Op het eiland Kailo ligt Mummy World, een pretpark dat in de zomer geopend is.
27 Buiten de steden draait alles in Finland om bossen en meren. Bossen bedekken 74% van Finland, meer dan welk ander land dan ook. De meest voorkomende bomen zijn dennen, sparren en berken. In de rest van Finland zijn er 187.888 meren met een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter.
Ik denk dat Finland het Scandinavische land is waar de meeste mensen buiten de regio het minst over weten. Als jij dat bent, bekijk dan meer interessante feiten over Finland.
28 IJsland is het kleinste Scandinavische land. Niet in fysieke grootte, maar in bevolking. Er wonen slechts 364.000 mensen in IJsland, minder dan in elke hoofdstad van de andere Scandinavische landen.
29 De meerderheid van de IJslandse bevolking woont in Reykjavik. Van de kleine bevolking van IJsland woont 60% in de regio Reykjavik. Dit omvat de stad zelf en naburige gemeenten.
30 De bijnaam van IJsland “Land van vuur en ijs” is welverdiend. Er zijn meer dan 100 vulkanen, waarvan er verschillende actief zijn – 11% van het land is bedekt met gletsjers. Dit maakt het natuurlijke landschap van IJsland moeilijk te overtreffen en het is de belangrijkste toeristische attractie van het land.
31 IJsland heeft geen permanent leger. Hoewel misdaadromans razend populair zijn, is gewelddadige misdaad in IJsland zeldzaam. De geïsoleerde ligging betekent ook dat het land geen permanent leger heeft, het enige NAVO-land dat dat niet heeft.
32 IJsland heeft ook fjorden. Noorwegen is het meest bekend om zijn fjorden, maar IJsland heeft ook twee fjordengebieden, in het oosten van het land en de IJslandse Westfjorden.
IJsland
Dit is een korte introductie tot dit fascinerende eiland. Wil je meer weten? Bekijk dan deze leuke feiten over IJsland.
De 33e hoogste bergtop in Scandinavië ligt in Groenland. Noorwegen staat erom bekend de hoogste bergen van Scandinavië te hebben, maar Groenland is de beste als het gaat om de Noordse landen. Gunnbjørn Fjeld is een rotsachtige piek die op 3694 meter boven zeeniveau door een gletsjer steekt.
34 Zelf wonen ze in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. We kunnen niet over de Noordse regio schrijven zonder de Samen te noemen. Dit inheemse Fins-Oegrische volk woont in de Sápmi, een uitgestrekt gebied dat delen van Noord-Noorwegen, Zweden, Finland en het Russische schiereiland Kolsk omvat.
Op de Finse Åland-eilanden wordt Zweeds gesproken. De inwoners van de Åland-eilanden, een autonome regio van Finland, spreken voornamelijk Zweeds. Hierdoor is het eiland een populaire vakantiebestemming vanuit Oost-Zweden.