Curry is een populaire en smakelijke manier om eten te bereiden die zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken. Weet je hoe je currygerechten in je eigen keuken kunt maken? Verras je geliefden, vrienden of maak een culinair feest alleen voor jezelf.
Inhoudsopgave
ToggleDe naam curry komt van het Tamil-woord kari, dat simpelweg ‘saus’ betekent. In Europa wordt de naam meer geassocieerd met een mengsel van specerijen in poedervorm, bekend als kerriepoeder of Engelse curry. Het werd geïntroduceerd door Britse kolonisten die in de 18e eeuw terugkeerden uit India naar hun thuisland om een mengsel van deze heerlijke specerijen mee te nemen. Het betekent dus dat curry in India een manier is om eten te bereiden, terwijl het in Polen een mengsel is van kant-en-klare specerijen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Er is echter niet één manier om curry te bereiden, want er zijn vele varianten die hun verschil in smaak te danken hebben aan de juiste keuze van de samenstelling van specerijen, of masala. Het wordt regelmatig bereid, gewreven van verse ingrediënten in een vijzel. De keuze van specerijen voor een gerecht hangt af van de regio, maar ook van de individuele culinaire smaak. De meest gebruikte specerijen zijn
Nu we iets meer weten over de specerij zelf, gaan we verder met de meest interessante en populaire recepten.
Kip kerriemet groenten en rijst is een van de meest populaire manieren om dit gerecht te maken in Polen. Het is eenvoudig te bereiden en ongetwijfeld lekker.
Dit maak je in een paar eenvoudige stappen:
Eet smakelijk!
Currygerechten kunnen worden bereid zonder vleesingrediënten. Dus als je een vegetarisch dieet volgt of een gerecht zonder kip wilt proeven, is hier alles wat je moet klaarmaken!
Als je de ingrediënten al hebt voorbereid, volg dan deze stappen
Serveer de curry met jasmijnrijst met koriander en amandelen.
Je kunt kant-en-klare gele currypasta kopen in de winkel of zelf thuis maken.
Doe alle ingrediënten in een blender en voeg dan de zacht geroosterde specerijen, gehakte citroengras, zout en een beetje zonnebloemolie toe. Mix het geheel tot een gladde, homogene pasta. Klaar!
Curry kan op veel manieren worden bereid, dus experimenteer in de keuken en kijk wat jij het lekkerst vindt. Geef je de voorkeur aan een milde of pittige versie? Geef je de voorkeur aan groene groenten, rode, of misschien gemengd? Met vlees of een vegetarische versie? Het gerecht kan op smaak worden gebracht met korianderblaadjes, komijn, sesam, pompoenpitten, zonnebloempitten of zelfs noten. De saus kan worden geserveerd met rijst of pasta.
Curry is een heerlijk, populair en niet moeilijk te bereiden gerecht, dat de kok de ruimte geeft om te pronken en culinair te experimenteren. Maar als koken niet je sterkste kant is, maar je houdt wel van dit gerecht, dan vind je het vast en zeker perfect bereid in een Indiaas restaurant in jouw stad.