Juli is de tijd waarin je tuin prachtige zomerkleuren krijgt. Deze warmste maand van het jaar markeert het hoogtepunt van de bloei en de perken, struiken en bomen komen vol verwachting tevoorschijn. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat planten een speciale behandeling nodig hebben. Ontdek wat je kunt doen om de hele zomer van een mooie tuin te genieten.
Inhoudsopgave
Door deweersomstandigheden moeten we de moestuin goed besproeien. Vooral wortelgroenten, koolsoorten, cucurbitaceae en bonen hebben veel water nodig. De teeltwerkzaamheden zijn in principe niet anders dan in juni. Vergeet niet om regelmatig te schoffelen en onkruid te wieden.
Deze maand zaaien we onder andere radijsjes, koolrabi, spinazie en sla, maar ook wintervariëteiten van andijvie en eetbare rapen. Vergeet niet om de scheuten die nu in de hoeken van tomatenbladeren groeien uit te breken. Deze groenten hebben veel kalium en stikstof nodig, die met kunstmest moeten worden geleverd. Hierdoor zul je genieten van de uitzonderlijke smaak van je oogst. Ze moeten bij de steel zelf worden geplukt, zodat de groei van de steeltjes stopt en de rijping van de resterende tomaten wordt beïnvloed. Haal de zilveruitjes van de grond en laat ze drogen, en dit is ook het juiste moment om je kruiden te plukken en te drogen. Als je komkommerplanten in je moestuin hebt, moet je ze in de gaten houden voor echte meeldauw. Deze schimmelziekte tast meestal de bladeren aan, waarop onregelmatige vlekken verschijnen.
Juli is de tijd om bessen te oogsten. Bessen zijn de moeite waard om tot het laatste moment te bewaren, zodat het suikergehalte van het fruit aanzienlijk toeneemt. Als je bomen zwaar beladen zijn met zwaar fruit, is het een goed idee om ze te ondersteunen om afbrekende takken te voorkomen. Denk hieraan bij appel-, pruimen- en perenbomen. Jonge zaailingen van onze geliefde aardbeien moeten worden gesnoeid zodra ze hun stengels afwerpen en exemplaren van 3 jaar oud moeten helemaal worden verwijderd. Juli is ook de tijd waarin we genieten van kruisbessen, rabarber en kersen, waarvoor de bomen moeten worden gesnoeid zodra ze klaar zijn met vruchtvorming.
Nu is het tijd om rozen en seringen te enten en verwelkte bloemen moeten van alle rozenstruiken worden verwijderd. Juli is de laatste tijd om tweejarigen te zaaien, zoals margrieten, baardanjers, viooltjes en madeliefjes. Zaai vaste planten, waaronder orchideeën, lupines en gipskruid. Je kunt ook inzetten op eenjarige bloemsoorten, zoals goudsbloemen, hemlocks en nemesia’s. Maak gegraven en gedroogde bollen van tulpen, hyacinten, narcissen en andere vaste voorjaarsbloeiers schoon en zet ze op een schaduwrijke plek, bijvoorbeeld in houten kisten.
Als je de bloei van seizoensplanten wilt verlengen, vergeet dan niet om de bloemen te verwijderen. Deze maand bloeien lelies, bluebells, mallows, lavendel, seringen, klavers en de heerlijk geurende moerasspirea. Bij de struiken staan rozen, hortensia’s, Japanse tijm en steenrozen in bloei.
Vergeet niet om je gazon regelmatig te maaien; het heeft veel water nodig, vooral tijdens droge periodes. Dit kunt u het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds doen. Een automatisch besproeiingssysteem zal zeker van pas komen op vakantie. Maak gebruik van gemaaid gras door het op compost te gooien. Verwijder planten zoals mirten, paardenbloemen en madeliefjes. Bemesting remt de groei van hardnekkig onkruid en mos.
Juli in de tuin is een zeer veeleisende maand. Gelukkig wordt het harde werk beloond met de aanblik van een mooi en goed onderhouden plantenparadijs. Niets doet ons meer plezier dan de zoetheid van zelfgekweekt fruit in hartje zomer, en de prachtige bloemen die met hun geur insecten aantrekken, maken elke avond die je buiten doorbrengt aangenamer.
Bekijk ook: Vergelijking van granieten tegels met andere afwerkingsmaterialen