De kiwi is erg populair op de markt. Ze zijn afgeleid van de Chinese actinidia – Actinidia deliciosa, die van nature in China groeit vanwege het te koude klimaat in Polen. Andere landen waar kiwi’s worden geteeld zijn: Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk en Nieuw-Zeeland.
Inhoudsopgave
Twee soorten van deze vrucht kunnen in Polen worden gekweekt: de scherpbladige actinidia – Actinidia arguta en de gevlekte actinidia – Actinidia colomicta. De ene en de andere soort lijken erg op elkaar in de teelt en verschillen alleen in bladkleur en hoogte.
De kiwivrucht is een vlezige en bolvormige plant met talrijke zaden die in het vruchtvlees vastzitten. Afhankelijk van de soort varieert de vrucht ook in kleur en smaak. Hun voedingseigenschappen en smaakaroma’s worden zeer gewaardeerd. Kiwi’s bevatten grote hoeveelheden vitamine C, wat erg goed is voor onder andere de immuniteit van het lichaam, en zijn ook erg rijk aan vitamine A, E, K, ijzer, calcium en foliumzuur. Dankzij de vitamines die het bevat, heeft het voedings-, afslankings- en laxerende eigenschappen die waardevol zijn voor het lichaam. De vrucht wordt ook aanbevolen voor het verlagen van de bloeddruk en het is vermeldenswaard dat het kankerwerende eigenschappen heeft.
Kiwi’s gedijenhet best in warme landen, dus als je deze vrucht in de tuin kweekt, moet je zorgen voor een aparte en warme plek. Gekweekte planten in goede omstandigheden zullen zeker een oogst opleveren waarvan we binnenkort kunnen genieten. Voor de soorten die in Polen worden gekweekt, is rijke, maar noodzakelijkerwijs doorlatende grond met een licht zure pH van 5,5 – 6,5 het beste. Onder de heersende klimaatomstandigheden in Polen is het belangrijk om de plant water te geven, wat een zeer belangrijk effect heeft op de sterkte van de groei, de conditie en de opbrengst van de vrucht. Het is ook belangrijk om de struiken goed water te geven tijdens het zomerseizoen, omdat de irrigatie van de grond in deze periode hoger moet zijn. Het is goed om te weten dat een teveel aan water het luchtgehalte in de grond kan verlagen, wat gunstige omstandigheden creëert voor de ontwikkeling van bodemziekteverwekkers.
Jonge planten zijn gevoeliger voor vorst dan volwassen planten, dus de eerste winter moet de plant goed beschermd worden tegen vorst door ze op te hopen met schors en af te dekken met agrovezel. Een bijkomend voordeel van de kiwi is dat hij vrij is van ziekten en plagen, zodat de plant op een ecologische manier kan worden gekweekt. Kiwi’s klimmen op hekken en hogere stammen, dus steunen met dunne delen – draden, latten enzovoort – zijn nodig voor de groei. De vruchten van deze planten zien er prachtig uit in overvloed op pergola’s boven rustplaatsen of op andere soorten tuinstructuren zoals priëlen. Het is vooral belangrijk om te veel stikstof te vermijden, vooral op vruchtbaardere grond. Een goede vruchtzetting van kiwi’s wordt bevorderd door kalium– en fosforhoudende meststoffen, vooral als de plant in de herfst wordt geplant. Of de plant nu als voedsel of als decoratie wordt gebruikt, hij moet regelmatig en goed worden gesnoeid. De eerste snoeibeurt vindt plaats aan het begin van de winter, terwijl dit voor rijpere vruchten al in de herfst gebeurt. Als de plant aan het einde van de winter wordt gesnoeid, vooral na een plotselinge opwarming, kan het sap sterker gaan lekken en komen de vruchten bloot te liggen, waardoor de plant nog zwakker wordt.
Kiwi’s die in je eigen tuin worden gekweekt zullen zeker niet het soort fruit zijn dat je in de winkel koopt of eet in de warmere landen van de wereld, maar als je zorgt voor de juiste omstandigheden voor de plant, zullen kiwi’s die in ons land worden gekweekt zeker goed te eten zijn. Het is het proberen waard om de plant in de tuin te kweken.