Coeliakie is een aandoening die de darm aantast, met name bij mensen die eraan lijden is er sprake van vernietiging van het slijmvlies in het oppervlakkige deel. Het is een soort ontsteking die soms een erfelijke oorsprong heeft, veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een eiwit dat in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt en gluten wordt genoemd. De granen die gluten bevatten zijn met name gerst, tarwe en rogge, maar in feite worden deze granen gebruikt in de voedingsindustrie om voedingsmiddelen zoals pizza, pasta en gebakken producten te maken.
Inhoudsopgave
ToggleDeze ziekte kan verschillende organen aantasten en manifesteert zich bij individuen op een volledig subjectieve manier, zodat de ziekte ook verschillende gradaties van ernst kan hebben. Bovendien kan coeliakie op elke leeftijd voorkomen, zelfs bij volwassenen of ouderen. Coeliakie wordt vaak in verband gebracht met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1, reumatoïde artritis, schildklieraandoeningen, maar ook met genetische syndromen. Laten we eens wat dieper ingaan op wat coeliakie is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, hoe de diagnose kan worden gesteld en welke behandelingen en natuurlijke remedies kunnen worden gebruikt.
Mensen die getroffen zijn door deze ziekte, als gevolg van de consumptie van glutenbevattend voedsel, melden een reeks aandoeningen die van persoon tot persoon kunnen verschillen, afhankelijk van het getroffen gebied, de leeftijd en de intensiteit van de schade. In het bijzonder:
De schade die deze ziekte veroorzaakt, is te wijten aan een eiwitverbinding die is afgeleid van gluten en die voorkomt in granen. Dit wordt ‘gliadine’ genoemd.
Bij mensen die aan deze ziekte lijden, is er een verhoogde activering van het immuunsysteem wanneer cellen in contact komen met gluten. In wezen vallen deze cellen de darmwand aan en gaan ze in de aanval tegen gebieden die tot taak hebben mineralen en voedingsstoffen te absorberen die via de dunne darm in het bloed terechtkomen. Op de lange termijn kan deze overreactie leiden tot ernstige complicaties voor de getroffen persoon.
Coeliakie komt alleen voor bij mensen die er genetisch aanleg voor hebben. Daarom lopen mensen met een familiegeschiedenis van de ziekte een hoger risico om de ziekte te ontwikkelen. De ziekte kan ook optreden bij de aanwezigheid van andere auto-immuunziekten, zoals we eerder zagen, en in het algemeen bij mensen met een verzwakte lichaamsbouw. Voeding speelt een belangrijke rol bij het optreden van deze ziekte, dus hoe minder glutenvrij voedsel, hoe lager het risico om de ziekte te ontwikkelen.
De diagnose wordt meestal gesteld door het uitvoeren van een gastroscopie met biopsie van de darmvlokken. Er zijn ook minder agressieve tests en bloedonderzoeken die de aanwezigheid van coeliakie kunnen aantonen. De gelijkenis met andere ziekten maakt het soms moeilijk om de diagnose te stellen. Als coeliakie zich op volwassen leeftijd manifesteert, is een bezoek aan een specialist nodig voordat de symptomen, en dus de aanwezigheid van de ziekte, worden opgemerkt.
In het geval van coeliakie is er meestal sprake van een toename in de productie van antilichamen en een bloedtest kan leiden tot de diagnose. Bij een positief resultaat kan alleen een biopsie de werkelijke aanwezigheid van de ziekte bevestigen.
Bij deze diagnosetechniek wordt een klein weefselmonster genomen door een lang, dun buisje oraal in te brengen. Een ander alternatief is om de consumptie van glutenbevattende voedingsmiddelen op te schorten totdat de symptomen verdwijnen, en dus over te gaan tot uitsluiting.
Voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van coeliakie; het dieet van coeliakiepatiënten sluit de consumptie van glutenbevattende voedingsmiddelen uit. Gluten is geen essentieel eiwit in onze voeding, dus de eliminatie ervan lijkt bij mensen met glutenintolerantie geen onevenwichtige voeding te veroorzaken. Glutenbevattende voedingsmiddelen zijn onder andere: wit brood, roggebrood en volkorenbrood, brood verpakt met tarwemeel, pasta, griesmeel, havermout, gerstemeel, gnocchi-meel, gefrituurd voedsel gemaakt met bloem of verpakt met paneermeel, kant-en-klare gevriesdroogde producten en industrieel ijs.
Om het immuunsysteem te stimuleren kan het nuttig zijn om kefir, yoghurt of gefermenteerde melk te nemen, verrijkt met probiotische culturen, die de bacteriën in de darmen verhogen en zo de synthese van B-vitamines bevorderen. Er zijn ook een aantal glutenvrije granen, maar in elk geval is het belangrijk voor coeliakiepatiënten om het handboek met aanbevolen voedingsmiddelen voor het coeliakiedieet te raadplegen, dat beschikbaar is op de website van de AIC, die voedingsmiddelen in drie groepen verdeelt: toegestane voedingsmiddelen, gevaarlijke voedingsmiddelen en verboden voedingsmiddelen.
Als je een glutenvrij dieet volgt, moet je alle voedingsmiddelen opgeven die van granen afkomstig zijn of verpakt zijn. Voedingsmiddelen zoals rijst, rijstpasta, groenten, maïs en aardappelen bevatten geen gluten en kunnen daarom worden gegeten door coeliakiepatiënten, tenzij ze een subjectieve intolerantie voor deze voedingsmiddelen hebben.
Daarnaast zijn er veel andere producten die kunnen worden gegeten ter vervanging van glutenbevattende producten, die goed worden verdragen door coeliakiepatiënten (tenzij er sprake is van individuele intoleranties of allergieën) en waarvan de verpakking de vermelding ‘glutenvrij’ bevat. Meel en derivaten van soja of andere peulvruchten kunnen worden gebruikt.
De enige ‘behandeling’ die momenteel beschikbaar is voor coeliakiepatiënten is het volledig uitsluiten van alle bronnen van gluten uit het dieet, zelfs die welke verborgen zitten in ingeblikte voedingsmiddelen, sauzen, verpakte soepen, geneesmiddelen en cosmetica, als additief, conserveermiddel of smaakstof. Een glutenvrij dieet leidt tot snelle vermindering van de symptomen en remissie van de darmslijmvliesziekte.
Als de patiënt het door de arts aanbevolen dieet correct en in een vroeg stadium volgt, kan de eerste verbetering al na een paar weken worden bereikt, terwijl het volledig verdwijnen van de symptomen enkele maanden kan duren. De tijd die nodig is om het beschadigde slijmvlies weer op te bouwen, hangt af van de ernst van de schade en de leeftijd van de patiënt; bij volwassenen die een glutenvrij dieet volgen, kan dit enkele jaren duren.
Natuurlijke geneesmiddelen mogen niet in de plaats komen van een door een arts voorgeschreven behandeling, maar kunnen bij niet al te ernstige aandoeningen een uitstekende aanvulling zijn op een behandeling met geneesmiddelen. Laten we in het geval van coeliakie eens kijken welke het meest worden aanbevolen: